Jablečný ocet

24.10.2012 21:39

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Tento ocet je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Jako prevence se doporučuje sklenice vody se dvěma lžĺcemi octa a lžící včelího medu, při akutním nastuzení a chřipce můžete vypít i 5 sklenic během dne. Voda se lžící octa se používá jako pleťová voda pro osvěžení a patřičné okyselení pleti, vhodná je zejména pro ty, kteří se umývají mýdlem.